Warm
thuis

In beeld: familie De Boer

aangesloten op het warmtenet

Een goede relatie met de afnemers is essentieel om de energietransitie te doen slagen. Robert Crabbendam (manager warmtelevering HVC) realiseert zich dat er ditmaal meer nodig is; een intrinsieke motivatie van de inwoners. “De overgang van kolen naar aardgas bracht mensen directe voordelen. Kolen sjouwen was een vies werk. Kolen stoken kon levensgevaarlijk zijn, door koolmonoxidevergiftiging. Met gas had je dit allemaal niet meer. Het enige nadeel: het is een fossiele brandstof met CO-uitstoot. De transitie naar een warmtenet biedt gebruikers op zich niet meer comfort. Ze worden er niet beter van. Je doet het om te voorkomen dat de aarde verder opwarmt.” Crabbendam en zijn medewerkers praten daarom graag met klanten. Waar zitten de weerstanden?

Mark Doll: "Je merkt niet echt dat het anders is dan met een eigen cv-ketel.”

Marc Doll (1964) en zijn gezin in Broek op Langedijk zijn sinds 2017 nieuwe klanten. Hij is treindienst verkeersleider bij ProRail, verantwoordelijk voor de spoorwegverbindingen in de kop van Noord-Holland. Vorig jaar verhuisde hij naar een nieuwbouwwijk en nam afscheid van het aardgas. “We werden het gebrek aan ruimte in Schagen beu. Vooral het parkeren van de caravan was een ramp. Toen zagen we dit huis toevallig op Funda staan. Iets groter, 174 vierkante meter en aan water gelegen. We hebben altijd aan het water willen wonen.”

Doll laat Crabbendam zijn bootje zien, waarmee hij heel Noord-Holland kan bevaren. Vanuit de achtertuin zijn ook zijn zonnepanelen op het dak te zien. De vijf jaar oude pv-panelen op zijn oude huis verkocht hij mee. In Langedijk plaatste hij weer nieuwe. Dat de nieuwe wijk gasvrij zou zijn, was voor Doll dan ook geen enkel bezwaar. “Ik vond het wel goed eigenlijk. Ik ben daar voorstander van. Van mij mogen ze de hele Afsluitdijk vol met windmolens zetten, of het nu een monument is of niet. Het warmtenet past ook bij de energieprestatie van het huis. Je merkt niet echt dat het anders is dan met een eigen cv-ketel. Het enige is dat je hoopt dat ze een reële prijs voor de warmtelevering blijven vragen. Je kunt niet even switchen van leverancier, zoals met gas wel kan.”

Marc Doll, klant warmtenet Broek op Langedijk

Wat betaalt hij nu per maand, wil Crabbendam van hem weten. Doll: “Uiteindelijk bleek ik afgelopen jaar goedkoper uit te komen dan mijn eerder vastgesteld voorschotbedrag. Ik denk zelfs nog wel lager uit te kunnen komen, want de ventilatieroosters boven het raam op het Zuidwesten laten wind door, zelfs als je ze helemaal sluit. Daar moet nog iets aan gebeuren.” Het huis is zo goed geïsoleerd, dat Doll al in april de verwarming definitief uit zette.

Verliep de overgang probleemloos? Eigenlijk wel. In het begin werd nog wel met de nieuwe buren overlegd. “Even wennen”, zegt Doll. “Vloerverwarming reageert niet zo snel. De kamer is niet meteen heet. Wanneer zet je de thermostaat hoger? Of kun je de vloer beter continue op een bepaalde warmte houden? Dat blijkt in de praktijk nog het beste te werken.”

“Hoe meten jullie eigenlijk mijn verbruik?

Beneden vloerverwarming, boven radiatoren, zoals in de badkamer. Afzonderlijk aan en uit te zetten, zodat geen nodeloze warmte wordt verspild. Geen klachten dus. Wel heeft Doll een vraag aan Crabbendam van HVC: “Hoe meten jullie eigenlijk mijn verbruik?” Crabbendam legt uit: “We meten het aantal liters water dat door onze meter gaat: de temperatuur waarmee het water de woning in gaat en weer verlaat. Dit samen bepaalt hoeveel warmte er geleverd is. Anders dan bij gas drukken wij dit uit in GJ (gigajoules). Dat is je verbruik. Dat is per huis heel nauwkeurig.”

Meneer de Boeff, bewoner Stadswiel Dordrecht
fotograaf: Carin Du Burck Fotografie

"Nu kun je heel gemakkelijk met de digitale kamerthermostaat aangeven welke temperatuur je wilt"

In april en mei 2018 is in elke woning van het Stadswiel een afleverset en digitale kamerthermostaat geplaatst. De afleverset zorgt ervoor dat de gevraagde warmte de radiatoren van de woning in kan stromen. Voorheen regelden de bewoners de warmte door de knoppen op de radiatoren dicht en open te draaien. “Nu kun je heel gemakkelijk met de digitale kamerthermostaat aangeven welke temperatuur je wilt”, legt meneer De Boeff, bewoner van het Stadswiel, uit.

Opendraaien warmtekraan Stadswiel Dordrecht door Mevrouw Rood (bestuurder Trivire) en meneer de Boeff (bewoner Stadswiel).

Warmtekraan open

Op 5 juli 2018 draaide meneer De Boeff tezamen met Tinka Rood (bestuurder Trivire) letterlijk de warmtekraan open. Er werd ook een speciale stoeptegel geplaatst om de aansluiting te markeren. Deze tegel toont dat er onder de stoep een groene warmtebron ligt. Waar woningen met zonnepanelen heel zichtbaar duurzaam zijn, is dat met gebouwen aangesloten op een ondergronds warmtenet niet het geval. Terwijl dat toch wel iets is om trots op te zijn; vandaar de speciale stoeptegels”, aldus Robert Crabbendam, manager warmtelevering van HVC.

Meneer de Boeff: “Ik ben er blij mee dat we geen gas meer nodig hebben.”

Van gas los

Nu er voor de verwarmingsinstallatie geen gas meer nodig is, kan het gas voor het hele woongebouw afgesloten worden. De bewoners van het Stadswiel kookten namelijk al elektrisch. Meneer de Boeff: “Ik ben er blij mee dat we geen gas meer nodig hebben”. Het Stadswiel is het eerste bestaande woongebouw van Trivire dat helemaal van gas los is. Zo hebben de nieuwbouwwoningen van Trivire aan het Wiardi Beckmanplantsoen in Dordrecht ook al geen gasaansluiting meer. Iets wat steeds verder uitgebreid gaat worden in de Drechtsteden.